Gasque en Lapland - Reisverslag uit Uppsala, Zweden van Lisette Boer - WaarBenJij.nu Gasque en Lapland - Reisverslag uit Uppsala, Zweden van Lisette Boer - WaarBenJij.nu

Gasque en Lapland

Door: Lisette

Blijf op de hoogte en volg Lisette

11 Maart 2008 | Zweden, Uppsala

Hej hej,

Wat is het toch geweldig hier! In de afgelopen maand heb ik weer veel meegemaakt. Een van de hoogtepunten was het international gasque, mijn eerste gasque hier! Vanaf 6 uur werd iedereen in gala verwacht bij een van de nations. Binnen stond een hele grote mooie ruimte vol met lange tafels, waar je volgens de tafelschikking plaats mocht nemen. Tijdens het eten werden we ge-entertained door koren van de nations, speaches en drinking songs. Het eten was niet veel bijzonders, maar de sfeer was goed, de drankjes waren sterk en de afterparty was gezellig druk. Het gasque werd gevolgd door een logeerpartijtje bij Pauline, want in mn galarok een half uur fietsen zag ik niet zitten... De dag erna hebben we bij matthijs een flinke fika gehouden.
De rest van de weken zijn echt weer voorbij gevlogen. De zweedse lessen zijn nogsteeds erg leuk, en we hebben er zowaar huiswerk voor! De wiskunde is nogsteeds een beetje rustig, maar het tentamen is in zicht, dus waarschijnlijk hebben we dan wel wat meer te doen. Tussendoor heb ik een paar keer gewerkt op mn nation tijdens de lunch en het avondeten. Dat was leuk, weer eens wat anders!

Dan nu de trip waar we een maand naar toe hebben geleefd: Lapland! Na veel gedoe om alles goed te regelen gingen we, Matthijs Pauline en ik, donderdagochtend om 10 uur mnet het vliegtuig naar Kiruna, de hoofdstad van Lapland. Alleen de vlucht was al indrukwekkend: overal alleen maar vlaktes en bomen met sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw, en verder niets! In Kiruna wonen 20.000 mensen op een oppervlakte zo groot als Denemarken... We hadden een heel leuk hostel in het centrum, dus de donderdag hebben we een beetje rondgelopen in t stadje en gespeeld in de meters sneeuw!
Vrijdagochtend werden we om 9 uur opgehaald voor de sneeuwscooter tocht naar het ijshotel. Nadat we dik waren ingepakt in schoenen die tot -70 kunnen en een pak waar je 20 lagen kleren onder kan doen zijn we op de sneeuwscooter gestapt. GEWELDIG!! Allemaal kleine paadjes tussen bomen door, maar ook hard scheuren (100 km/uur) over de bevroren meren en rivieren, wat een kick! Het zonnetje scheen, de lucht was strakblauw en de sneeuw schitterde, wat wil je nog meer? Het ijshotel was erg bijzonder; alles is van ijs! Er is een aantal designkamers, waarin de meest prachtige sculpturen te zien zijn, de een nog mooier dan de ander. Het is er altijd -5 graden... Smiddags gingen we weer terug met de sneeuwscooter naar het camp waar we vertrokken waren. Daar werd op een paar houtblokken een lekker maaltje voor ons gemaakt, bij de sauna midden op het bevroren meer... Werkelijk waar een van de mooiste momenten van deze trip. Na het eten zijn we nog even de sauna in gedoken. Ze hebben een gat gemaakt in de sauna waar je het meer in kan, erg verfrissend, net als rondrennen in de sneeuw! Deze dag werd nog even spectaculair afgesloten met een uur lang het noorderlicht! Het begon als een soort dubbele groene regenboog, die daarna behoorlijk wild ging bewegen, erg bijzonder! Helaas was deze prachtige dag ten einde.
Gelukkig stond de volgende dag de 2e trip op ons te wachten; een tocht met een huskislee! We hadden geluk; de zon scheen weer! Het is echt prachtig om op zo een slee te zitten en om je heen alleen maar natuur te zien die volledig bedekt is met meters sneeuw, onbeschrijvelijk... We bleven overnachten in hutjes in de middle of nowhere, waar we met houtvuurtjes onze slaapplaatsen op moesten warmen, ons eten moesten maken en de sauna aan konden steken. We hadden een leuke groep met 2 andere nederlanders, een rus, een indiër en een handje vol aziaten.
Helaas heeft het zondag de hele dag gesneeuwd, waardoor het op de slee best koud was; overdag was het zo een -10 graden, 's nachts haalde het bijna de -30! Ach, die kou zijn we zo weer vergeten, want het was fantastisch!!
Maandagochtend namen we om 6 uur de trein naar Luleå vanwaar 's avonds ons vliegtuig vertrok. We moesten ons een hele dag vermaken in een mistige regenachtige stad waar overal vieze sneeuwprut op straat lag, maar ook dit kon onze trip niet verpesten. Vanuit het vliegtuig hebben we nog even van het noorderlicht kunnen genieten...
Om 12 uur 's avonds waren we weer veilig thuis en was het hoog tijd om wat slaap in te halen.
Vandaag is een drukke dag. We hebben wat lessen wiskunde en zweeds gemist, dus vandaag even hard werken om alles in te halen!
Ik zal snel wat foto's erop zetten, want ik denk dat woorden te kort schieten om te beschrijven wat wij gezien hebben!

xxx Lisette

Ps. Ik heb wat foto's van lapland op facebook gezet. http://www.facebook.com/album.php?aid=96520&l=b0051&id=840770520

• 11 Maart 2008 - 11:02

Patricia:

wauw lies! dat klinkt vet! ik wil fotooooo's :D veel succes met je huiswerk xxxjes

• 11 Maart 2008 - 15:41

Noor:

Wat klinkt dat gaaf: net een sprookje. Je boft echt dat je het noorderlicht (van mij?!;)hebt gezien. Hoorde van een collega dat zij het net had gemist.
    Nou genietse en tot op skype!
    x

• 11 Maart 2008 - 17:02

Pauline:

AHGGGGGGGGGGGGGGGGGGG ik wil terug!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• 13 Maart 2008 - 17:38

Oma Tonny:

ik kan me voorstellen dat woorden tekort schieten om al die indrukken over te brengen.Om nooit te vergeten denk ik.Trouwens smelt dat hotel in de zomer?

• 16 Maart 2008 - 12:38

Marja:

Ha Lisette!

Wat ben jij toch een ongelooflijke mazzelaar dat je dat allemaal kan zien en meemaken. Ik hoef niet te vragen of je het daar naar je zin hebt, wat een schitterende foto's, ik zit gewoon te watertanden!
    Wat fijn dat je het zo naar je zin hebt daar, had jij je van te voren voorgesteld dat je daar zoveel leuke dingen kon doen naast je studie?
    Sneeuwscooter, huskisleetochten, noorderlicht,het lijkt me allemaal even GEWELDIG.
    Toevallig had ik een tv-uitzending gezien over het maken van dat ijshotel, het zag er fantastisch uit en jij hebt het gewoon gezien!
    Heerlijk dat je het daar zo naar je zin hebt, je ziet er stralend uit op de foto's, geniet ervan en ik geniet van een afstand met je mee.
    liefs Marja