De eerste week zit erop - Reisverslag uit Uppsala, Zweden van Lisette Boer - WaarBenJij.nu De eerste week zit erop - Reisverslag uit Uppsala, Zweden van Lisette Boer - WaarBenJij.nu

De eerste week zit erop

Door: Lisette

Blijf op de hoogte en volg Lisette

23 Januari 2008 | Zweden, Uppsala

Hallo!

Zo, we zijn een week verder, al voelt t totaal niet zo. Zoveel nieuwe indrukken, nieuwe mensen ontmoet, veel gedaan, daardoor lijkt t alsof we hier al heel lang zitten!
Zaterdagavond zijn we gaan discobowlen. Echt dolle pret, leuker dan ik had gedacht! Heb er zelfs stiekem een beetje spierpijn aan overgehouden... Maar we waren wel goed; Matthijs had in zijn groepje gewonnen en ik in de mijne:). Hier merkten we ook wel het verschil met de nations; een biertje kostte hier 50 kronen, zo een 5.5 euro! Bij de nations is t ook nog wel wat prijzig, maar al gauw de helft van gewone bars.
Oh ja overdag zijn we naar de ikea geweest; geen aanrader op zaterdagmiddag als het heel hard regent, t leek wel een leuk dagje uit voor gezinnen... Maar we hebben er wel lekker gegeten:)

Zondagavond was er weer een pubnight op een van de nations. We hebben daar iemand aangesproken die daar lid was, en zij heeft ons een rondleiding gegegeven door het gebouw. Het is de grootste nation met 7000 leden en het pand is echt prachtig! Echt van de trappenhuizen waar je u tegen zegt en waar je jezelf al in je baljurk naar beneden ziet lopen waar je date dan op je staat te wachten (zoiets als in Titanic). Wellicht gaat dat nog gebeuren, want alle nations hebben een gaske(spreek uit kask), een soort formal diner party met een feest erna, helemaal fancy enzo. Ik heb me opgegegeven voor de gaske voor internationale studenten, eind februari.
We zijn lid geworden bij värmlands nation, na lang wikken en wegen. Het maakt eigenlijk niet echt uit waar je lid wordt, je mag sowieso overal heen en met alles meedoen, alleen hebben leden voorrang bij activiteiten en mogen gratis naar binnen op de clubnights. Een aantal nations heeft een vaste clubnight, en zo ook die van ons en wel de vrijdag. Dat leek ons wel een geschikte partydag en we blijven toch nederlanders, dus dat scheelt ons weer geld!

Naast feesten kan je op zo een nation altijd terecht om te studeren of voor een fika, er zijn mooie ruimtes zoals bibliotheken. Oh ja, want studeren, daarvoor zijn we hier!
Gisteren hebben we ons eerste college gehad; markov processes. Een 10 punts vak dat in de helft van 1 semester wordt afgerond, dus dat betekent 4x per week college over hetzelfde vak... Ik ben niet zo goed in statistiek en kansrekenen, maar gelukkig ging het eerste college over stof die we al gehad hebben en dat we dus een beetje konden ophalen. Ik denk dat het wel een leuk vak is, alleen de pipo die t geeft praat enorm monotoon en maakt dingen veel moeilijker dan ze zijn. Gelukkig hebben we altijd het boek nog. Alle studieboeken koop je hier trouwens gewoon in de boekwinkel met studentenkorting.

's Avonds hadden we onze laatste activiteit van het introductieprogramma voor internationale studenten. Een kennismakingsspel, zowel met de studenten als met zweden, en daarna weer op stap. De spelletjes leken heel suf, maar bleken toch wel grappig te zijn.

Het feest erna was op Snerikes, ook een nation, met 3 verschillende feest'zalen', de hal deed ook gewoon mee. We hebben nu behoorlijk wat mensen ontmoet. In t begin vooral nederlanders, want als je je eigen taal hoort ga je toch even zeggen dat jij daar ook vandaan komt! Maar verder mensen uit canada, litouwen, US, veel australiers, een nieuw-zeelander, duitsers, belgen, een paar meisjes uit finland.... Noem maar op! Erg leuk, en t standaard praatje van "hoe heet je waar kom je vandaag wat studeer je waar woon je hoelang blijf je" ben ik nog niet zat!

Het feestje was gister zodanig leuk, dat college vandaag half mislukt was, maar dat geeft niet, want het was dodelijk saai... We hebben wel geleerd dat een dronken man altijd z'n weg naar huis zal vinden, maar een dronken vogel waarschijnlijk niet... Toch fijn om te weten dat we altijd weer thuis komen:).

Vanavond hebben we de verjaardag van een nederlands meisje die in Flogsta woont, een van de grootste studentencomplexen hier, waar wij dus niet zitten. Het is voor ons wel ver weg, maar van al dat fietsen krijgen we waarschijnlijk wel een ijzeren conditie!

Dat was t weer voor vandaag.

xxx Lisette

ps gisterochtend lag er voor het eerst sneeuw hier! En in zweden willen ze zo graag dat mannen en vrouwen gelijk zijn, dat ze ook geen gescheiden wc's hebben...

• 25 Januari 2008 - 19:31

Oma Tonny:

even testen of oma nu automatisch een berichtje krijgt als je weer een stukje op je weblog schrijft.
    we skypen wel even dit weekend,
    xxx mama

• 25 Januari 2008 - 20:53

Patricia:

Hee lies,

leuk stukje weer! naast feesten studeer je dus ook nog:D Nou, je eerste weekje is voorbij en je zal nu wel op een feestje zijn;)

x pat

• 30 Januari 2008 - 14:00

Essebes:

He lieve Lisette! Klinkt allemaal prima! Die uitdagende vakken komen nog wel en anders maak je er 1 groot party-geniet tijd van! (sowieso doen haha) dikke kus!

• 30 Januari 2008 - 18:33

Sabine:

He lies, klinkt allemaal heerlijk en leuk! Die muts staat je goed!
    A.s. zaterdag weer spelen tegen Triton, weet je nog, waar Mieke vanaf de middellijn scoorde:D, dus duimen voor ons..!Veel plezier op je feestjes, Xx